петак, 10. јун 2011.

ASTROLOGIJA I OKULTIZAM U SVETLU NAUKE I BIBLIJE

 http://blogs.babble.com/famecrawler/files/2011/01/Zodiac-300x296.gif

Rec Okultizam `dolazi od latinske reci `OCULTUS, sto znaci `tajni-skriveni.
Okultizam obuhvata sva tajna znanja i prakse prozete misticizmom i verovanjem u natprirodne sile u prirodi i coveku.
Okultizam je sam po sebi vrlo negativna pojava jer dovodi coveka do direktnog kontakta sa okultnim zlim silama koje negativno uticu na svest i celokupni mentalni i psihofizicki sklop covekove licnosti.
Astroliogija spada u jednu od grana okultizma, i kao takva u sebi nosi negativne skrivene elemente.

Astrologija je vrlo stara okultna praksa, stara koliko i covecanstvo, i bila je poznata i praktikovana u svim drevnim civilizacijama, od Sumera, Egipta, Persije, Grcke, Rima, Inka, Maja, Asteka..

Najstariji podaci o Astrologiji stizu iz Vavilona iz razdoblja od 668 godine do 626 godine pre nove ere, iz vremena Asirskog vladara Asurbanipala.
Prvi najstariji oblici Astrologije nisu sadrzavali horoskopske podele, vec samo prikaz kosmickih bozanstava, zato se taj tip astrologije zove prozodijack ( pre uspostavljanja zodijackog kruga ).

Kod svih starih naroda vodece vrhovno bozanstvo bilo je sunce, i osnova svih religija u davnoj proslosti, na svakom jeziku ono se nazivalo drugacije, Persijanci su ga zvali Mitar, Asirci Bel, Haldejci Samaj, Egipcani Amon Ra, Indijanci Kvecalkoatl...
Ova paganska filozofija bazirana je na Antickom kosmoloskom shvatanju da zvezde bogovi upravljaju zivotima ljudi, Astrologija je smatrana kao sretstvo citanja volje tih bogova.

u najstarijem Vavilonskom Astroloskom sistemu, Bog sunce je bio vrhovni bog koji je vladar i glavni bog zvezdanog sazvezdja, dok se smatralo da svi drugi bogovi ( zvezde i planete ), proishode iz njega, da su dsamo njegove manifestacije, emanacije, i inkarnacije, zato su sve prirodne pojave smatrane samo manifestacijom jednog boga-sunca, to je osnova i danasnje moderne Astrologije
U Astrologiji postoji precizna struktura odnosa i hijerarhije planeta, odnosno Astroloskih bogova, i svaka planeta nosi ime nekog Boga iz Anticke mitologije.
Iz toga se da zakljuciti da je Astrologija tipicna politeisticka religija koja propagira verovanje u mnostvo bogova, i da je bozanstvo prisutno u svim elementima prirode i da upravlja covekovom sudbinom.

Mnogi Astrolozi pokusavaju da Astrologiju povezu sa naukom, mada ona nema nikakve veze sa naucnim cinjenicama, i u samoj strukturi Astrologije postoje mnoge greske, koje Astrolozi namerno previdjaju i zanemaruju.

Prvi problem Astrologije je taj sto se ona zasniva na geocentricnom stanovistu, ako polozaj planeta utice na sudbinu coveka, onda je cela postavka astrologije pogresna jer je postavljena na geocentricnom sistemu ( sa zemljom u sredistu ), to je jedna od osnovnih razlika izmedju Astrologije i astronomije, naucno je dokazan Heliocentricni sistem ( sa suncem u sredini ).
Ako na buducnost coveka uticu polozaji i medjusobni uglovi kretanja planeta, onda je celokupni sistem potpuno pogresan kada ne odgovara stvarnom polozaju planeta.
Osnovna postavka je nenaucna i pogresna, pa su i svi zakljucci izvedeni iz nje pogresni.

Drugi problem stvaraju planete koje nedostaju u najcesce koriscenom A stroloskom sistemu sa sedam planeta koje kruze oko zemlje, umesto deset ( zajedno sa zemljom i mesecom ). koliko ih stvarno ima.
Drevni narodi su znali za planete vidljive golim okom, Nerkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn.
Uran je 1781 godine otkrio Hersel, a Neptun je otkriven 1846 odmah posle Leverijeovih proracuna kojima mu je odredio polozaj. pre nego sto je otkriven teleskopom.
Pluton su 1930 otkrili Persi Lojel i Klajd Tombo.
Ako svaka planeta vrsi inteligentni uticaj na ljude, sta je sa ove tri kasnije otkrivene koje se u Astroloskim kartama uopste ne uzimaju u obzir.
Astrolozi mogu prema potrebi da u proracune ubace i izmisljeno nebesko telo `KETI, medjutim kada treba uzeti u obzir naucne cinjenice oni se ne obaziru puno na nedostatak pravih planeta.

Treci problem je u neispravnom racunanju vremena.
Ako planete uticu na neciju sudbinu, onda bi to trebalo od zaceca, a ne od rodjenja kako Astrologija racuna, svi nasledni cinioci sticu se priluikom oplodnje jajne celije kada se stvara genetski kod, a ne rodjenjem.
Poznato je da je dete zivo vec u utrobi svoje majke, i da trpi mnoge presudne psihicke i hemijske uticaje vec od tada.
Sam sistem racunanja od rodjenja je potpuno pogresan, i po samoj teoriji Astrologije, posto su kasniji uticaji na formiranje licnosti zanemarljivi u odnosu na kljucno doba prenatalnog razvoja.

Cetvrti problem je u tome sto je celokupna struktura Astroloskog neba samo prividna a ne stvarna, zodijacki znaci odredjenih sazvezdja koji su kljucni faktorim Astroloskih uticaja, samo su zamisljene linije koje spajaju udaljene zvezde.
Sama sazvezdja za koja se smatra da svojom strukturom sacinjavaju zvezdani sastav zodijackih znakova, nisu u stvarnosti ni u kakvoj vezi ni sa zemljom, ni sa suncem, znakovi sazvezdja i njihov astroloski polozaj, nisu stvarni, vec nama tako izgledaju na osnovu nase tacke gledanja ( sa zemlje ), te zvezde su inace toliko medjusobno udaljene, da ni u kom slucaju ne formiraju nikakve kompaktne strukture kao sto ih Astrologija prikazuje.
Takodje, kretanje sunca i planeta kroz ta sazvezdja daleko je od stvarnosti, ona su toliko daleko da nema nikakvog dodira sa tim sazvezdjima.
Gledano sa zemlje starim Astrolozima je izgledalo da se sunce krece kroz sazvezdja, sto je samo privid, u stvarnosti ne postoji nikakva veza izmedju sunca, zemlje, planeta, i zvezdanih sazvezdja onako kako ih Astrologija prikazuje.
Celokupni Astroloski prikaz svih tih odnosa i uticaja je samo iluzija, sto je u stvari i osnova kompletne kosmicke pretstave Astrologije.

Osim toga, zvezde i planete ne mogu imati nikakav inteligentni uticaj na coveka i njegovu licnost.
Istina je da zvezde i planete mogu imati odredjene Astronomske uticaje na zemlju, koji su regulisani preciznim fizickim zakonima koji se do danas nisu promenili.
Naprimer, kretanje meseca utice na plimu i oseku, samim tim na klimu i vazdusni pritisak, sto ce se negativno odraziti na osetljive osobe koje boluju od slabog srca, pluca, povisenog ili snizenog krvnog pritiska, itd.
Onda postoje radioaktivna zracenja koja negativno uticu na coveka, medjutim to nisu inteligentni vec fizicki uticaji koji se odrazavaju i na nasoj psihi.

Peti problem je u neuskladjenim sistemima.
Postoji vise razlicitih sistema i pravaca Astrologije, koji se medjusobno bitno razlikuju.
Zapadne skole se razlikuju od istocnih, Kineskih, Indijskih, Islamskih, i Jevrejskih.
Takodje u Evropi postoje razlicite skole, Tradicionalisticka od Ptolomeja i Morina D Vilfransa, naucna koja se zove i fizicka i kosmobioloska, simbolisticka na osnovu Frojda i Junga, i strukturalna.
Razlike u vrstama Astrologije ticu se ne samo vrste tumacenja, vec i mnogo vaznijih elemenata, neki imaju osam, drugi dvanaest, a treci cetrnaest ili dvadesetcetiri znakova zodijaka, tako se po razlicitim vrstama Astrologije dobijaju razlicite sudbine jedne te iste osobe, to se moze proveriti uporedjivanjem horoskopa iz razlicitih novina.

Sesti problem je vezan za blizance.
Prema Astrologiji datum rodjenja odredjuje sudbinu, medjutim poznato je u praksi da cak i blizanci
( koji nisu jednojajcani ), mogu biti sasvim razliciti, jedan moze biti vrlo uspesan, a drugi ne, tako da racunanje sudbine od casa rodjenja nema nikakve osnove.

Ovo su samo neke od cinjenica koje dokazuju da Astrologija nije naucna oblast, vec staropaganska filozofija koja propagira verovanje u kosmicke bogove i vrhovno bozanstvo boga sunca.

Biblijski stav po pitanju astrologije, pa i ostalih okultnih nauka je odredjen i jasan.
Biblija upucuje na to, da u celokupnoj fizickoj i Duhovnoj realnosti koja nas okruzuje, postoje samo dve sile, a to su, Svemocni Bog stvorirelj svega vidljivog i nevidljivog, i Bozji neprijatelj koga Biblija poznaje kao Djavo ili Sotona.
Ovo bice, nekada najuzviseniji i najsjajniji andjeo koga je Bog stvorio, po cemu je dobio ime `LUCIFER, Latinski `LUX-svetlo, FERO-nositi ( Svetlonosa ), je u jednom trenutku pozeleo da se izjednaci sa svojim tvorcem i da promeni Hijerarhiju koja je vladala u andjeoskom svetu, kao i sam Bozanski zakon koji je dat za dobrobit svih stvorenja u kosmosu, da on sam postane Bog koga ce druga bica obozavati, taj cin je doveo do toga da na nebu izbije rat izmedju Boga i njegovih Andjela, i Lucifera i njegovih pristalica, Andjela koje je Lucifer povukao putem otvorene pobune protiv Boga, i njegove vladavine.
Ovaj rat je imao za ishod zbacivanje lucifera i njegovih Andjela sa neba na ovu planetu.
Nekoliko biblijskih tekstova govore o ovome:

`Sine čovječji, nariči za carem Tirskim, i reci mu: ovako veli Gospod Gospod: ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti,
i sasvijem si lijep.
Bio si u Edemu vrtu Božjem; pokrivalo te je svako drago kamenje: sarad, topaz, dijamanat, hrisolit, onih, jaspid, safir,
karbunkul, smaragd i zlato; onaj dan kad si se rodio načinjeni ti biše bubnji tvoji i svirale.
Ti si bio heruvim, pomazan da zaklanjaš; i ja te postavih; ti bješe na svetoj gori Božijoj, hođaše posred kamenja
ognjenoga.
Savršen bješe na putovima svojim od dana kad se rodi dokle se ne nađe bezakonje na tebi.
Od mnoštva trgovine svoje napunio si se iznutra nasilja, i griješio si; zato ću te baciti kao nečistotu s gore Božje, i zatrću
te između kamenja ognjenoga, heruvime zaklanjaču!
Srce se tvoje ponese ljepotom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svjetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću
te položiti da te gledaju.
Od mnoštva bezakonja svojega, od nepravde u trgovini svojoj oskvrnio si svetinju svoju; zato ću izvesti oganj ispred
tebe, koji će te proždrijeti, i obratiću te u pepeo na zemlji pred svjema koji te gledaju.
Svi koji te poznaju među narodima prepašće se od tebe; bićeš strahota, i neće te biti dovijeka. ( knjiga proroka jezekilja 28. 12-19 ).

`Kako pade s neba, zvijezdo danice, kćeri zorina? kako se obori na zemlju koji si gazio narode?
A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo, više zvijezda Božijih podignuću prijesto svoj, i sješću na gori zbornoj na
strani sjevernoj;
Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s višnjim.
A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu.
Koji te vide pogledaće na te, i gledaće te govoreći: to li je onaj koji je tresao zemlju, koji je drmao carstva,
Koji je vasiljenu obraćao u pustinju, i gradove njezine raskopavao? roblje svoje nije otpuštao kući?
Svi carevi narodni, svikoliki, leže slavno, svaki u svojoj kući.
A ti se izbaci iz groba svojega, kao gadna grana, kao haljina pobijenijeh, mačem probodenijeh, koji slaze u jamu
kamenu, kao pogažen strv.
Nećeš se združiti s njima pogrebom, jer si zemlju svoju zatro, narod si svoj ubio; neće se spominjati sjeme zlikovačko
dok je vijeka. ( knjiga proroka Isaije 14. 12-20 ).

`I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njezini. Dan. 10, 13. -Otkr. 20, 2. -
I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mjesta na nebu.
I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svijet, i zbačena bi na zemlju,
i anđeli njezini zbačeni biše s njom.
I čuh glas veliki na nebu koji govori: sad posta spasenije i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova; jer se
zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našijem dan i noć.
I oni ga pobijediše krvlju jagnjetovom i riječju svjedočanstva svojega, i ne mariše za život svoj do same smrti. Luka
Zato veselite se nebesa i vi koji živite na njima. Teško vama koji živite na zemlji i moru, jer đavo siđe k vama, i vrlo se
rasrdio, znajući da vremena malo ima. ( otkrivenje Jovanovo 12. 7-10 ).

Zbacivanjem na ovu planetu Lucifer-Sotona ( Satanas-opadac brace ), je nastavio pobunu koju je otpoceo na nebu, sa ciljem da sto vise ljudi zavede lazima i prevarama i povede u propast, navodeci ih na pobunu protiv Boga i krsenje njegovog vecnog zakona ljubavi, navodeci ih na greh i raspirujuci u coveku svaki oblik niskih strasti, zle misli i dela, cega smo svedoci kroz celokupnu istoriju sveta do danas, istoriju mrznje, ratova, bolesti, ljudske patnje, i nesrece.

Ono sto je glavno, a sto je vezano i za okultizam i Astrologiju je to, da Lucifer-Sotona, tvorac mnogih religijskih pravaca, kultova, tajnih drustava i sekti, pa time i religijskih ideja, i filozofija, koje imaju za cilj da potkopaju veru u jednog zivog Boga stvoritelja, njegovu rec, i njegov vecni nepromenjivi zakon, i da uzdignu Lucifera i njegove principe, ideje, i namere.

Kao sto je napomenuto, u celokupnoj fizickoj i Duhovnoj realnosti koja nas okruzuje, postoje samo dve sile koje su delovale i koje deluju u ljudskoj istoriji, i u zivotima ljudi, a to su vecni Bog stvoritelj, a sa druge strane Sotona-Djavo i njegovi pali Andjeli-demoni.

Sve sto se desava u covekovom zivotu i njegovoj neposrednoj okolini a sto ima natprirodne konotacije, pokrenuto je od ove dve sile.
Svaka natprirodna pojava mora imati svoj izvor, jer nista natprirodno sto je u suprotnosti sa fizickim zakonima ne moze se desavati samo od sebe.
To vazi za sve pojave koje se desavaju u coveku ili u njegovoj neposrednoj okolini.

Neke od ovih pojava su sledece: `vidovitost, telepatija, telekineza, hipnoza, bioenergija, levitacija, duhovi ili poltergeist,ukazanja, nlo-ufo-bliski susreti sa vanzemaljcima, raslje, visak, Ouji tabla...itd.
U ovu grupu spadaju i `Amuleti, amajlije, talismani, cudotvorne isceljujuce slike, drago kamenje, i slicno, za koje se veruje da poseduju natprirodne isceljujuce moci, i da donose srecu onome ko ih poseduje.

Nista od ovoga, pa ni sam covek ne moze imati natprirodne moci samo od sebe, vec se ta moc reflektuje od sile koja je izvan coveka, a to je Djavo ili Sotona.
Covek kao takav, niti mrtvi predmeti poput amajlija cudotvornih slika, i slicno, nemaju u sebi nikakve skrivene moci, covek je samo figura ili objekat na koga i kroz koga deluje demonska sila koja cini natprirodne manifestacije i cuda.
Djavo, pa time ni covek, nemaju moc da predvide buduce dogadjaje, Djavo moze poznavajuci coveka, i proucavajuci njegov zivot, kao i njegove zivotne prilike, i okolnosti, nagadjajuci da predvidi odredjene dogadjaje, i da ih objavi coveku koga koristi kao medijum, zato danas medju mnostvom samozvanih proroka, i Astrologa, ima toliko gresaka i neispunjenih prorocanstava.
Samo Bog poznaje buducnost i moze da je objavi svojim odabranim slugama prorocima.

Nekoliko dole navedenih tekstova govore o Bozjem stavu po pitanju Astrologije:

Kad uđeš u zemlju koju ti Gospod Bog tvoj daje, ne uči se činiti gadna djela onijeh naroda.
Neka se ne nađe u tebe koji bi vodio sina svojega ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, NI KOJI GATA PO ZVIJEZDAMA, ni koji gata po pticama, ni uročnik,
Ni bajač, ni koji se dogovara sa zlijem duhovima, ni opsjenar ni koji pita mrtve.
Jer je gad pred Gospodom ko god tako čini, i za take gadove tjera te narode Gospod Bog tvoj ispred tebe. 3.Moj.
Drži se sasvijem Gospoda Boga svojega.
Jer ti narodi koje ćeš naslijediti, slušaju gatare i vračare; a tebi to ne dopušta Gospod Bog tvoj.
Proroka isred tebe, između braće tvoje, kao što sam ja, podignuće ti Gospod Bog tvoj; njega slušajte,
( 5 knjiga Mojsijeva 18. 9-12 ).

Stani sada s vračanjem svojim i s mnoštvom čini svojih, oko kojih si se trudila od mladosti svoje, ne bi li se pomogla, ne
bi li se okrijepila.
Umorila si se od mnoštva namjera svojih; neka stanu sada ZVJEZDARI KOJI GLEDAJU ZVIJEZDE, koji proriču
svakoga mjeseca, i neka te sačuvaju od onoga što će doći na te.
Gle, oni su kao pljeva, oganj će ih spaliti, ni sami sebe neće izbaviti iz plamena; neće ostati uglja da se ko ogrije, ni
ognja da bi se posjedjelo kod njega. ( Isaija 47.12-14 ).

Ako se nađe kod tebe u kojem od mjesta tvojih, koja ti da Gospod Bog tvoj, čovjek ili žena da učini zlo pred Gospodom
Bogom tvojim prestupajući zavjet njegov,
I otide te služi drugim bogovima i klanja im se, ILI SUNCU ILI MJESECU ili čemu god iz vojske nebeske, što nijesam
zapovijedio,
I tebi se to javi i ti čuješ, onda raspitaj dobro; pa ako bude istina i doista se učinila ona gadna stvar u Izrailju,
Izvedi onoga čovjeka ili onu ženu, koji učiniše ono zlo, na vrata svoja, čovjeka onoga ili ženu, i zaspi ih kamenjem da
poginu. ( 5 mojsijeva 17.3 ).

Biblija danas upucuje poziv svakom pojedincu, i savetuje da izadje iz zacaranog kruga okultizma i okultnih nauka i filozofija,, i da prihvati istinu onakvu kakva je zapisana u njegovoj svetoj reci, slaveci njega kao jedinog gospoda i spasitelja.

Ne vucite u tuđem jarmu nevjernika; jer šta ima pravda s bezakonjem? ili kakvu zajednicu ima vidjelo s tamom
Kako li se slaže Hristos s Velijarom? ili kakav dijel ima vjerni s nevjernikom?
Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.
Zato iziđite između njih i odvojte se, govori Gospod, i ne dohvatajte se do nečistote, i ja ću vas primiti,
I biću vam otac, i vi ćete biti moji sinovi i kćeri, govori Gospod svedržitelj. ( 1 poslanica Korincanima 6. 14-18 ).

Нема коментара:

Постави коментар